Warning: Undefined array key "status" in /data/4/0/40847bf9-ecb0-463f-814a-0b8e10523521/ik.eloverkanslig.org/public_html/wp-content/plugins/gdpr/public/class-gdpr-public.php on line 400
Ny stor metastudie om effekterna av strålningen på insekter – Infokanalen
Meny Stäng

Ny stor metastudie om effekterna av strålningen på insekter

Metastudie som undersöker påverkan av EMF på insekter: https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/reveh-2023-0072/html

I en systematisk översyn och metaanalys, utförd av Alain Thill, Marie-Claire Cammaerts och Alfonso Balmori, undersöker de biologiska effekterna av elektromagnetiska fält (EMF) på insekter och belyser den globala minskningen av insektspopulationer på grund av olika antropogena faktorer, inklusive exponering för EMF från teknologier såsom kraftledningar och mobilnätverk. Den framhäver insekters kritiska roller i ekosystemen, såsom pollinering, näringscykling och som föda för andra arter, och betonar de potentiella konsekvenserna av deras nedgång för biologisk mångfald och människors hälsa.

Översynen diskuterar både lågfrekventa (LF-EMF) och högfrekventa elektromagnetiska fält (HF-EMF), med fokus på icke-termiska effekter, som har visat sig orsaka biologiska effekter på nivåer under de som orsakar vävnadsuppvärmning. Den förklarar de mekanismer genom vilka EMF kan påverka biologiska organismer, inklusive störningar i spänningsstyrda jonkanaler, påverkan på cellulära kalciumnivåer, oxidativ stress och potentialen för EMF att påverka magnetoreception hos insekter, genom mekanismer som involverar kryptokrom och magnetit.

Olika studier citeras för att demonstrera de skadliga effekterna av EMF på insekters beteende, reproduktion, utveckling och övergripande hälsa, vilket tyder på ett behov av mer omfattande fältstudier för att fullt ut förstå de ekologiska konsekvenserna. Trots tydliga laboratoriebevis på EMF-toxicitet för insekter noterar översynen bristen på fältevidens och utmaningarna med att extrapolera laboratoriefynd till verkliga scenarier.

Översynen avslutas med en uppmaning till ökad försiktighet vid utplacering av EMF-utsändande teknologier, särskilt med utrullningen av 5G-nätverk, med tanke på de observerade och potentiella effekterna på insektspopulationer. Den betonar vikten av att följa försiktighetsprincipen för att skydda biologisk mångfald och upprätthålla de ekosystemtjänster som insekter tillhandahåller.

Artikel på tyska Diagnose Funk

I artikeln konstateras att BEEFI-studien från 2023, genomförd av Thill, Cammaerts och Balmori, är den mest omfattande undersökningen hittills om effekten av elektromagnetiska fält (EMF) från högspänningsledningar och mobilkommunikationsanläggningar på insekter. Studien visar att mobilstrålning, som den förekommer i vardagen, kan skada insekter. De viktigaste resultaten inkluderar att icke-termiska biologiska effekter av EMF på insekter tydligt har bevisats i laboratorieförsök, med negativa effekter såsom stört orienteringsförmåga, reducerad fertilitet och försvagat immunförsvar. Dessutom stärker nya fältstudier dessa resultat.

Insekter spelar vitala roller i våra ekosystem som pollinerare, matkällor, nedbrytare och som del av den naturliga balansen. Kända orsaker till insektsdöd inkluderar användning av bekämpningsmedel, landskapsförsegling, monokulturer, klimatförändringar och miljöföroreningar. Nu lyfts tekniskt skapade EMF fram som ytterligare en skadlig faktor.

BEEFI-studien har genomgått en omfattande kvalitetskontroll och inkluderar 119 vetenskapliga studier, varav 51 kunde användas i en metaanalys. Studien publicerades i den välansedda tidskriften ”Reviews on Environmental Health”, vilket bekräftar dess vetenskapliga bidrag.

Diagnose:funk uppmanar till politiska åtgärder för att skydda insekter mot EMF. Dessa inkluderar begränsning av mobilstrålning till maximalt 100 µW/m² för att säkerställa mottagning medan skyddet för insekter förbättras, förbud mot nya mobiltelefonmaster i naturskyddsområden, undersökningar av samspelet mellan EMF och andra miljögifter, samt ytterligare fältstudier för att förstå hur insektspopulationer redan påverkas av befintlig infrastruktur.

Studien understryker behovet av försiktighet vid ytterligare utbyggnad av mobilinfrastruktur, med tanke på de skadliga effekterna på insektspopulationer, särskilt när interaktioner med andra skadliga ämnen beaktas. Denna forskning är ett viktigt steg mot en djupare förståelse av de icke-termiska biologiska effekterna av EMF på insekter och betonar vikten av en skyddande politik för att bevara dessa kritiska komponenter i våra ekosystem.

”Den tysta våren 2024” – Artikel på Einar Flydals hemsida

Einar Flydal kommenterar den ovan nämnda metastudien och lyfter fram att det är den mest omfattande genomgången och utvärderingen av forskning gjord hittills om insekters reaktioner på elektromagnetiska fält, som mobilstrålning och magnetfält från högspänningsledningar. Den nya studien, som publicerats i ”Reviews on Environmental Health”, visar med stor säkerhet på biologiska skadeverkningar från svaga elektromagnetiska fält på insekter, inklusive nedsatt orienteringsförmåga, minskad fruktsamhet, DNA-skador och försvagat immunförsvar. Ytterligare fältstudier bekräftar dessa resultat.

Flydal kritiserar strålsäkerhetsmyndigheternas tidigare avfärdanden av riskerna och lyfter fram att denna forskning stöder de iakttagelser och slutsatser som dragits från andra studier. Han diskuterar även ett intervju med forskaren Ulrich Warnke som betonar de allvarliga konsekvenserna av insektsdöd relaterad till tekniskt skapad strålning och behovet av politiskt omtänkande.

Den tyska och schweiziska miljö- och konsumentorganisationen diagnose:funk uppmanar till skapande och utvidgning av strålfria skyddszoner för insekter och föreslår specifika åtgärder som begränsning av mobilstrålning till maximalt 100 µWatt/m² och förbud mot nya mobiltelefonmaster i naturskyddsområden.

Flydal föreslår att dessa insikter och åtgärder bör övervägas även i Norge, och understryker behovet av ytterligare fältstudier för att utforska de ekologiska effekterna av elektromagnetiska fält på insekter.

Europeans For Safe Connections

ESC skriver på sin Facebook-sida: ”Tyst Vår – vart har alla insekter tagit vägen? Diagnose:funk från Tyskland lanserar en kampanj som kallas Tyst Vår som fokuserar på insekternas nedgång. Det kommer att hållas en presskonferens den 19 mars och ett webbinarium på tyska den 22 mars kl. 19.30. Hitta information här: https://www.diagnose-funk.org/aktuelles Registrera dig här för webbinariet: https://us06web.zoom.us/…/reg…/WN_kppUKRWPTlqJsj22-1BlfA ESC samarbetar med Diagnose:funk i kampanjen och kommer att hålla ett webbinarium i april för de som är intresserade av att sprida kampanjinformationen i sitt eget land. Mer information kommer senare. ESC har etablerat en arbetsgrupp som kommer att stödja kampanjen och arbeta för att sprida den till så många länder som möjligt. Om du vill gå med – vänligen kontakta: schriver.esc@protonmail.com


Källor:

https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/reveh-2023-0072/html

https://protect-insects.info/beefi-study/

https://einarflydal.com/2024/03/20/den-tause-varen-2024-ny-metastudie-om-insekter-og-elektromagnetisk-straling/

https://protect-insects.info/

Publicerad iAlla inkl ej inloggade

Relaterat

Prenumerera
Notify of

0
Kommentera artikelnx
()
x