Meny Stäng

Replik i DN debatt av Funktionsrätt Sverige, Reumatikerförbundet och Riksförbundet Hjärtlung – angående ”Ökad kontinuitet och effektivitet i vården – en primärvårdsreform”

Hej!

Bra avslutning på veckan! Idag skriver vi replik på DN debatt tillsammans med Reumatikerförbundet och Riksförbundet HjärtLung kring genomförandet av förslaget ”Ökad kontinuitet och effektivitet i vården – en primärvårdsreform.

Läs och dela gärna länken, men lägg inte ut hela texten någonstans. Då finns det risk att DN tar bort den.

https://www.dn.se/debatt/nonsens-att-listning-pa-vardcentral-inskranker-valfriheten/

Trevlig helg!

Bästa hälsningar

Monica Klasén McGrath


REPLIK DN DEBATT 27/1. (källa)

Funktionsrätt Sverige, Reumatikerförbundet och Riksförbundet Hjärtlung: För patienter med kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning är kontinuiteten särskild viktig – vilket fristående digitala vårdgivare inte bidrar till.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Vi håller med Roger Molin om att det finns stora brister i primärvården och att den behöver utvecklas och stärkas, inte minst med mer resurser.

Vi delar dock inte Molins farhågor gällande införandet av förslagen i propositionen 2021/22:72. Vi tror att den föreslagna förändringen är rätt väg att gå för att skapa kontinuitet och samordning av primärvården.

Som patientföreträdare anser vi att vård ska ges efter största behov, enligt hälso- och sjukvårdslagen. Halva befolkningen har minst en kronisk sjukdom och en fjärdedel har två eller fler. Minst en femtedel av befolkningen har en funktionsnedsättning.

De som lever med kroniska sjukdomar och/eller funktionsnedsättning och som har stora vårdbehov i vardagen måste komma först. Här ser vi ett stort behov av att primärvården stärks och ges bättre förutsättningar för att arbeta lagbaserat utifrån ett personcentrerat arbetssätt. För patienter med kronisk sjukdom och/eller funktionsnedsättning är just kontinuiteten särskilt viktig – att en och samma läkare, fysioterapeut eller annan vårdpersonal kan besökas på vårdcentralen men också kontaktas digitalt. Fristående digitala vårdgivare som Molin vurmar så för bidrar inte till detta.

Däremot behövs tillgängliga, gärna digitala kommunikationsvägar mellan ordinarie vårdgivare och patient. Utvecklingen av ökad samordning och kontinuitet inom primärvården går hand i hand med att utveckla digitala tjänster för att öka tillgängligheten för alla.

Kort sagt – varje patient ska ha rätt till fysisk och digital vård hos en och samma vårdcentral utifrån sina behov.

Redan i dag har majoriteten av alla regioner i Sverige listning på vårdcentral och man kan inte vara inskriven på två vårdcentraler samtidigt

Molin hävdar att förslagen innebär en återgång till tiden före patientlagen, en tid då patienternas behov och önskemål vägde lätt. För den som följt patientlagens införande i Sverige bör det vara tydligt att den inte blivit den förlösande faktor av ökat patientinflytande som var förhoppningen. Tvärtom har det konstaterats att patientlagen fått ett blekt genomslag i svensk sjukvård. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys döpte till och med en av sina rapporter till ”Lag utan genomslag”.

Om det verkligen är ett ökat patientinflytande i vården som står högst på Molins agenda borde han dela uppfattningen hos Funktionsrätt Sverige med sina 50 medlemsförbund, inklusive flertalet patientorganisationer, som stöttat viktiga delar av propositionen, däribland införandet av en fast läkarkontakt genom listning. De som avstyrkte förslaget var bland annat Kry, Min Doktor och Doktor.se. De aktörer som har mest att förlora på att förslaget blir verklighet.

Att påstå att listning på vårdcentral skulle inskränka valfriheten för patienten är rent nonsens. Redan i dag har majoriteten av alla regioner i Sverige listning på vårdcentral och man kan inte vara inskriven på två vårdcentraler samtidigt.

Genomförandet av förslagen i propositionen kommer att skapa förutsättningar för en jämlik vård med både god digital och fysisk tillgänglighet.

Till skillnad från Roger Molin ser vi alltså fram emot att riksdagen nu fattar beslut om ett genomförande av reformen till sommaren, som planerat. insandare@dn.se


Källa: https://www.dn.se/debatt/regeringen-bor-skrota-sitt-forslag-om-primarvarden/

Publicerad iAlla inkl ej inloggade

Relaterat

Prenumerera
Notify of
0
Kommentera artikelnx
()
x