Meny Stäng

Franska PRIARTEM och 15 andra organisationer varnar för riskerna med 5G och kräver strängare miljö- och hälsobestämmelser

(Nedan text är en översättning från franska till svenska av föreningen Vågbrytaren)

I september 2023 varnade PRIARTEM och dess allierade på fransk och europeisk nivå för riskerna med Europeiska kommissionens förslag till förordning som syftar till att påskynda utbyggnaden av fiberoptik och 5G och göra den mindre kostsam för operatörerna, särskilt i dess kommande 26 GHz-version. Detta förslag till Gigabit Infrastructure Act är för närvarande i en intensiv förhandlingsfas i Bryssel, som ska avslutas i teorin den 5 februari, med målet att anta texten före valet till Europaparlamentet i juni.

Genom att avsevärt skärpa skyldigheterna för lokala myndigheter som äger nätverk, infrastruktur, gatumöbler eller offentliga byggnader där 5G-antenner sannolikt kommer att placeras, kan detta utkast ge orättvisa fördelar till telefonoperatörer och andra tornföretag. Eftersom det rör sig om en förordning skulle texten gälla direkt utan att införlivas i fransk lag, vilket skulle kunna leda till att de magra bestämmelser som finns kvar i fransk lagstiftning om lokalt samråd och insyn blir ogiltiga.

De undertecknande organisationerna uppmanar Frankrike att inte stödja projektet i dess nuvarande form och att på europeisk nivå göra en starkare insats för konsekvensbedömningar i förväg (se brev till premiärministern). Den studie som Europeiska kommissionen har tagit fram har allvarliga brister när det gäller energi- och klimatpåverkan och förbiser helt hälsoaspekterna och konsekvenserna för den biologiska mångfalden. Detta är desto mer oroande med tanke på att den franska hälsovårdsmyndigheten genomför flera expertbedömningar – som fortfarande pågår – om så viktiga ämnen som cancerogeniteten hos radiofrekvenser och ifrågasättandet av de gällande gränsvärdena för exponering, vilket bekräftades i ett yttrande som offentliggjordes den 11 september.

Vid en tidpunkt då statschefen är bekymrad över den ökande infertiliteten är det värt att komma ihåg att ANSES nämner exponering för radiofrekvenser i samband med manlig infertilitet. I en rapport från 2021 som beställdes av Europaparlamentets utskott för vetenskapens och teknikens framtid (STOA) beskrevs till och med risken som säker. Det nederländska hälsorådet drar i sin rapport ”5G and Health” från 2020 slutsatsen att det finns möjliga effekter på kvinnlig fertilitet (graviditetsförlopp, medfödda missbildningar och tidig utveckling), beteende, men också på blod, neurodegeneration, blod-hjärnbarriären, genuttryck i hjärnan, neurotransmission etc. risker som ANSES inte har identifierat i sina tidigare expertrapporter.

Organisationerna uppmanar också Europeiska kommissionen (se brev) och det belgiska ordförandeskapet i rådet (se brev) att ge tid för miljö- och hälsobedömningar innan de fattar några beslut.

Publicerad iAlla inkl ej inloggade

Relaterat

Prenumerera
Notify of
0
Kommentera artikelnx
()
x