Hur gör ni i er förening? Har ni tips? Skicka gärna till kansliet så förmedlar vi till alla via Medlemswebben eller Ljusglimten osv.
Sommar på balkongen i Östersund
Det har varit flera fina sommardagar att sitta länge på balkongen. Ända till dess det började svida i mitt ansikte, ett av mina symtom på min elöverkänslighet. Mätte med min Cornet Electrosmog meter ED88T plus. Den visade grönt ljus i RF Mode. Absolut inte min uppfattning om strålningen på balkongen. Mätte med föreningens Gigahertz solutions HF 35C. Varken som Mittelwert eller Spitzenwert kunde den i alla riktningar ge ett siffervärde på strålningen utan visade ’1’. Helt i överensstämmelse med min subjektiva uppfattning.
Enligt Telias täckningskarta är det mycket god täckning med 5G här i centrala Östersund där jag bor. Även 2G, 3G, 4G och 4G+ har mycket god täckning. Min Cornet ED88T plus ger grönt ljus.
Vilken mätare i överkomligt pris kan ge vägledning i vår tid med 5G?
Mvh
Lars Brolén
Svar från kansliet
I en motion till förbundsstämman 2022 gavs yttrande från förbundsstyrelsen på detta ämne enligt följande:
Förbundsstyrelsens yttrande
Vi antar här att motionären menar den enklare typ av mätare som klarar de idag vanligaste 5G-banden vilka ligger under 6GHz. Mätare av detta slag kan inte skilja på 2G, 3G, 4G 5G eller wifi – alla mikrovågor mäts på samma sätt, även om en ljudsignal kan ge viss vägledning.
En enklare mätare för mikrovågsmätning kostar c:a 2200 – 4600 kr. Den kan hanteras av de flesta som klarar att läsa av att läsa av en display och förstå enkla anvisningar.
För att veta vad man mäter krävs dels en bra realtidsspektrumanalysator, dels en kunnig ingenjör som både behärskar utbredning av radiovågor, antenner och mätteknik med sin spektrumanalysator. Denna typ av apparatur och kompetens är inte möjlig att uppbringa och erbjuda förbundets medlemmar. Kostnaden för enbart en spektrumanalysator av detta slag är över 1 miljon kr.
Styrelsen föreslår att de föreningar som p.g.a. svag egen ekonomin inte har råd att köpa in ett enklare instrument för 2200 – 4600 kr, ansöker om extra bidrag för detta från Riksförbundet. Det krävs då en ekonomisk redovisning av den sökande föreningens ekonomi som underlag för styrelsens beslut.
Det medföljer summariska användarinstruktioner som bör räcka till för de som har förutsättningar att klara av denna typ av mätningar. Skulle behov av viss utbildning uppkomma behöver det organiseras lokalt. Allmänna råd kan ges av förbundets tekniska rådgivare.
Motionen anses härmed besvarad.