Fallstudien ublicerad i ”Journal of Community Medicine & Public Health” av Mona Nilsson och Lennart Hardell, handlar om en fallstudie av en 49-årig man som utvecklade svåra symptom på mikrovågssyndrom efter aktivering av en 5G-basstation 20 meter från hans lägenhet. Studien genomfördes i Sverige där 5G-teknik har rullats ut sedan 2019/2020.
Mannen, som tidigare varit frisk, började omedelbart uppvisa symptom som är karakteristiska för mikrovågssyndromet efter att en 5G-basstation installerades nära hans bostad. Dessa symptom inkluderade bland annat svår huvudvärk, minnesförlust, hög och oregelbunden puls, bröstsmärtor, brännande och stickande känsla i huden. Höga nivåer av radiofrekvent (RF) strålning mättes i hans lägenhet, men dessa nivåer var ändå lägre än gränsvärdena rekommenderade av International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP).
Efter att mannen flyttade till en annan lägenhet med lägre RF-strålning försvann eller minskade symptomen snabbt. Dock återkom symptomen när han återvände till sin ursprungliga lägenhet. Detta anses vara ett provokationstest på hälsa och 5G-strålning.
Artikeln diskuterar också tidigare studier om hälsoeffekter relaterade till basstationer och mobiltelefonmaster, inklusive ökad risk för cancer och förändringar i biokemiska markörer hos personer som bor nära sådana anläggningar. Forskarna betonar behovet av ytterligare forskning för att fastställa säkerheten hos 5G-tekniken och föreslår en moratorium på ytterligare utbyggnad av 5G tills mer information om eventuella hälsoeffekter finns tillgänglig.
Slutligen konstaterar studien att de observerade hälsoeffekterna på grund av 5G-strålning sker vid nivåer långt under de gränser som rekommenderas av ICNIRP och att det finns inga studier som visar att 5G är säkert för människors hälsa.
Källor: